Spiser du (for meget) sukker? Her er 4 tips til at passe godt på dine tænder alligevel

Det er et generelt problem, at mange danskere indtager for meget sukker i løbet af ugen. Det er efterhånden i de færreste hjem, at sukkerindtaget kun begrænser sig til weekenderne. Selvom de fleste danskere prioriterer en sund livsstil med nærende og varierende kost og dertil også hyppige besøg i det lokale træningscenter samt intensioner om at gå de anbefalede 10.000 skridt dagligt, er et (for) højt indtag af sukker alligevel problematisk.

Det skyldes, at selvom man forsøger at forbrænde de ekstra og unødige kalorier med motion, risikerer man, at ens tænder tager skade af de store mængder af sukker. En af de største syndere er store mængder af sodavand, som mange danskere er glade for eller afhængige af.

Derfor findes der en række gode råd til, hvordan man trods store mængder af sukker, fortsat kan beskytte og passe på sine tænder. Der er nemlig det med tænder, at de skal holde i mange år, da man ikke er så heldig at få et sæt nye, når de gamle er slidte – eller grimme.

Derfor findes der her en række gode råd til, hvordan du passer bedst muligt på dine tænder, således de holder længst muligt.

1. Gå hyppigt til tandlæge:

Hvis du prioriterer de halv- eller helårlige eftersyn, vil huller i tænderne også blive opdaget i tide. Mange huller viser sig først, når de er store, og man opdager dem grundet smerter. De mindre huller opdages typisk via røntgenbilleder. Disse små huller er både nemmere og hurtigere og behandle.

Sommetider kan en effektiv behandling desuden også være, at man sørger for at børste ekstra godt i det udsatte område samt at smøre tandpasta på den eller de tænder, det drejer sig om. Det kan eksempelvis gøres inden sengetid, således tandpastaen får lov til at arbejde effektivt med tanden (eller hullet) natten igennem.

Ydermere får du også renset dine tænder til dine besøg hos tandlægen. Denne rensning af tænderne kan bidrage til at du højner og optimere din hygiejne i munden, og dette kan være et effektivt redskab til at bekæmpe og forbygge huller.

2. Brug tandtråd

Når du bruger tandtråd, fjerner du også de madrester, som har gemt sig mellem dine tænder. Det er særligt gavnligt for dig, der har tætsiddende tænder, hvor det kan være svært at nå for tandbørsten. Det kan du eksempelvis med fordel gøre, efter du har indtaget slik. De fleste har desuden også oplevet at rester fra eksempelvis karameller gladeligt sætter sig i tænderne; brug derfor tandtråd og sørg for at børste tænderne godt og grundigt.

3. Drik sodavand med sugerør

Når du anvender et sugerør, får du ikke syre og sukker direkte ind på dine tænder. Det er særligt syre og sukker, der giver huller i tænderne samt giver dig et "grimt" tandsæt, hvor syren har forvoldt skader på emaljen.  Når du anvender et sugerør, så sørger du for at begrænse mængden af sodavand - og sukker - som kommer i kontakt med dine tænder. Det er dermed et effektivt råd til dig, der dagligt drikker store mængder af eksempelvis cola eller øvrige sukkerholdige drikke.

4. Undgå at børste tænder lige efter indtag af cola

Når du børster dine tænder kort efter indtag af cola, kan du risikere at forvolde mere skade på dine tænder. Selvom tandbørstningen er tiltænkt at gavne, kan det i stedet have effekten af sandpapir. Det skyldes den store mængde syre, som bliver "kørt" rundt på tænderne af tandbørsten og dens bevægelser. Dermed renser tandbørstningen ikke tænderne, men spreder i stedet sukkeret rundt. Forestil dig at bruge sandpapir på tænderne – det lyder ikke rart, vel?

Derfor er det fordelagtigt at undgå cola kort inden sengetid, hvor tænderne skal børstes. Du kan alternativt skylle munden med et glas vand.

Menu
Top