Skal der hænges nye lamper op i køkkenet? Så skal du gøre dig nogle overvejelser først. Mange ser bare lamper som en lyskilde og tænker ikke over, hvor stor en betydning lys faktisk har for udtrykket i vores hjem. Især i køkkenet kan det blive en udfordring at vælge den helt rigtige lampe og det helt rigtige lys.
For det første er det irriterende at stå og mangle en ordentlig belysning, når men skal snitte sine grøntsager. For det andet er det bestemt ikke hyggeligt at sidde sammen med familien ved et hyggeligt middagsbord med en skarp loftslampe, der skinner ned på en, som om man sidder i en tandlægestol.
Lamper har rigtig meget at sige om ens sans for boligindretning, og i denne artikel hjælper vi dig godt på vej med disse 7 gode råd.
1. Arbejdsstationerne skal lyses ordentlig op i køkkenet
Bruger du meget tid i køkkenet på at lave mad? Så skal du også have et ordentlig lys til at kokkerere i. Det vigtigste er, at dine arbejdsstationer er godt lyst op, så du kan se, hvad der forgår, når du laver mad. Det er frustrerende at skulle stå og snitte gulerødder under en dårlig lampe. En god ide til at oplyse arbejdsstationer er med loftslys, som er kraftigt nok. På den måde undgår du for mange skygger over dine arbejdsstationer. Et godt loftslys kunne for eksempel være en form for spotlys eller en pendler.
Både ved arbejdsstationer, køkkenvask og komfuret er det vigtig at have et ordentlig og kraftig lys. Der skal helst ikke være for meget, der skygger under madlavningen, derfor er det vigtig at lampen placeres det rigtige sted. Hvis du vælger en hængelampe, så sørg for den hænger højt nok til, at du ikke støder dit hovede imod den, når du laver mad.
2. Glem ikke den gode køkkenstil
Selvom en lampe først og fremmest er praktisk, så må du ikke glemme at indretning også handler om æstetik. Æstetikken skal også spille ude i køkkenet, og en flot lampe kan gøre en verden til forskel. Din køkkenlampe må altså gerne se lidt fiks ud. Du kan for eksempel tage et kig på designer lamper hos AndLight.dk, som passer perfekt til det moderne danske køkken.
Både spotlys, pendler eller andre former for lamper til dit køkken må gerne give din indretning ekstra finesse og god stil. Skab en rød tråd mellem din indretningsstil og dine lamper. Så virker dit køkken også langt mere indbydende, når du for eksempel har gæster på besøg.
3. Hyggebelysningen til spisebordet
Hvis du også har et spisebord ude i køkkenet, så skal der nye boller på lampe-suppen. Det nytter ikke noget, at du bruger den samme form for lampe ved dine arbejdsstationer og ved spisebordet. Vi danskere har endda opfundet ordet "hyggebelysning" for at beskrive den helt rette form for stemningsbelysning, som vi helst gerne vil have om et spisebord.
Du kan med fordel vælge en loftslampe med et varmt og mere afdæmpet lys. Selvfølgelig skal du stadig kunne se, hvad du skærer i på tallerkenen, men du behøver ikke have et kraftigt spotligt på dig, mens du spiser.
4. Lad være med at spare penge på din pære
Nu er designerlampen købt og hængt op, pengepungen er en del letter end før og det virker måske fristende at spare penge på en billig pære, men vi råder dig kraftigt til at lade være. En dårlig pære kan ødelægge belysningen i et rum fuldstændig, så det er et dumt sted at spare sine penge. En god pære giver ikke kun et bedre lys, den holder også i mange flere år.
Så hvad er en god pære? Når du køber gode pærer, skal du kigge på pærens RA- eller CRI-værdi. Jo højere denne værdi er desto bedre. Kig efter en RA- eller CRI-værdi på mindst 80, hvis du gerne vil have en ordentlig pære med lang levetid.
5. Fordel de forskellige lamper i hele køkkenet
Det er vigtig for udtrykket i et rum, hvor du sætter dine lyskilder. Derfor bør du altid tænke over, hvor lamperne monteres henne, så lyset udnyttes optimalt. For eksempel kan du ved arbejdsstationer skabe mellemrum mellem dine lamper, så lyset fordeles ordentlig. Der skal helst ikke være for langt mellem lamperne, for så kommer der skygger imellem dem.
Den optimale mellemrumslængde mellem lamperne er ca. 70 centimeter, når du arbejder med loftslys. Lamperne i loftet skal også helst placeres ca. 20 centimeter fra bagvæggen for at skabe den optimale belysning over køkkenbordet.
6. Vælg lamper der passer til farven i dit køkken
Har du hvide køkkenoverflader eller er de mørkegrå og sorte? Farven i dit køkken har meget at sige om, hvilke lamper du skal vælge. Mørke farver har det med at "sluge" lyset, og derfor har du brug for kraftigere og flere lyskilder i dit køkken, hvis overfladerne er mørke.
Har du derimod lyse overflader, så kan du nøjes med færre lamper i køkkenet. Lyse overflader genspejler sig i køkkenets blanke og lyse overflader og skaber automatisk en følelse af mere plads og lys i rummet.
7. Installer lamper med smarte lysdæmper
Du behøver ikke et utal af forskellige lamper i dit køkken, hvis du for eksempel vælger lamper, der er udstyret med en lysdæmper. Med en lysdæmper kan du selv skabe stemningen med lyset. Du kan for eksempel gøre det mere kraftigt, når du står og laver mad og så sænke belysningen, når det er tid til at spise. Et mere blødt og afdæmpet skær er for eksempel rarere at sidde ved omkring spisebordet.
Lysdæmpere er ikke kun smarte i køkkenet, men i alle husets rum. Det kan for eksempel installeres inde i stuen eller på værelserne, så du helt selv kan styre intensiteten fra dine lyskilder.